În urma consultărilor dintre CNAS și Ministerul Sănătății, cele două instituții vor propune Guvernului prelungirea până la data de 30 iunie 2021 a termenului de aplicare a prevederilor HG nr. 140/2018 (pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019).

Proiectul noului Contract–cadru va fi publicat în transparență decizională în jurul datei de 1 martie 2021.

„Proiectul de Contract–cadru va propune revizuirea pachetelor de servicii medicale, întărirea prevenției în sănătate prin orientarea cu prioritate a fondurilor către serviciile de profil, precum și diversificarea unor tipuri de servicii medicale necesare pentru prevenirea, monitorizarea și tratamentul unor afecțiuni. Alte propuneri au ca scop scăderea birocrației”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

CNAS va publica în scurt timp calendarul consultărilor cu partenerii de dialog social, astfel încât forma finală a proiectului de Contract-cadru să fie definitivată în timp util, iar  proiectul de act normativ să fie supus aprobării Guvernului  până la data de 1 iunie 2021.

 LUPTA IMPOTRIVA DURERII CRONICE

 Durerea este un fenomen subiectiv, complex, cu consecinte diverse, care se regasesc la nivel functional, structural si psiho-comportamental. Spre deosebire de durerea acuta, care are functia de semnalizare a unei leziuni tisulare, durerea cronica genereaza un sindrom complex de tulburari fizice si psihice.
Durerea este un simptom tratabil.  Scopul tratamentului durerii este imbunatatirea funcționarii,  permițând individului sa lucreze si sa participle la activitățile zilnice.

 DUREREA  ACUTA

 Durerea acută trădează,  din punct de vedere biologic,  o destrucție tisulară cu potenţial de gravitate.  Este,  de fapt,  un semnal de alarmă al organismului,  menit să-i permită oprirea unei activităţi distructive,  facilitând procesul regenerator.
Durerea acuta rezulta în cea mai mare parte din boala,  inflamație sau lezare a țesuturilor.  Acest tip de durere apare în general brusc,  de exemplu după traume sau intervenții chirurgicale, și poate fi însoțit de anxietate sau stres emoțional.  Cauza durerii acute poate fi de regula diagnosticata și tratata iar durerea este autolimitativa,  adică este limitata la o perioada de timp și la o anume severitate.  In unele cazuri rare ea poate deveni cronica.  Servește ca o avertizare privind o boala ori o amenințare pentru organism.  Durerea acuta poate fi cauzata de multe evenimente sau circumstanțe, incluzând :
•    Intervenție chirurgicala
•    Fracturi osoase
•    Lucrări dentare
•    Arsuri sau tăieturi
•    Travaliu și naștere

DUREREA CRONICA

Durerea cronica este privita ca reprezentând boala însăși.  Ea poate fi mult înrăutățită de factorii de mediu și cei psihologici.  Durerea cronica persista o perioada de timp mai lunga decât durerea acuta și este rezistenta la majoritatea tratamentelor medicale.  Ea poate și adesea chiar cauzează probleme grave pentru pacient. Semnalele dureroase rămân active în sistemul nervos timp de săptămâni, luni sau ani. Efectele fizice include tensiunea musculara, mobilitatea limitata, lipsa de energie și schimbări în pofta de mâncare.  Efectele emoționale includ depresie, supărare,  anxietate și teama de reîmbolnăvire.

O asemenea teama poate împiedica persoana sa revină la munca sa obișnuita sau la distracțiile sale.
Acuzele frecvente de durere cronica includ :
•    Durerea de cap
•    Durerea dorso–lombara
•    Durerea legata de cancer
•    Durerea artritica
•    Durerea neurogena (durerea rezultata din lezarea nervilor)
•    Durerea psihogena (durere datorata nu unei boli trecute sau leziuni sau vreunui semn vizibil de leziune interioara ).
Durerea cronica poate avea la origine o trauma inițiala/leziune sau infecție sau poate exista o cauza permanenta a durerii.  Totuși,  unii oameni suferă de durere cronica în absenta oricărei leziuni trecute sau a oricărei dovezi de leziune corporala.  Sute de sindroame dureroase sau tulburări compun spectrul durerii.  Exista cele mai benigne,  trecătoare senzații de durere,  cum sunt cele ca înțepătura de ac.  Exista durerile nașterii,  durerea infarctului miocardic,  precum și durerea ce uneor isurvine după amputarea unui membru.  Exista și durerea care insoteste cancerul și durerea care urmează unei traume severe, cum este cea legata de leziuni la nivelul capului și al coloanei vertebrale.
Sindroamele dureroase crornice frecvente la nivelul sanatoriului sunt:
– afectiuni reumatologice (lombalgii, sciatalgii, radiculopatii, artrite/periartrite,  artroze decompensate, epicondilite, tendinite, bursite, guta;
– afectiuni neurologice (migrene, nevralgia de trigemen, nevralgia cervicobrahiala, fibromialgia, polineuropatii, rediculopatii);
– hernii de disc cervico-dorso-lombare;
– durerea cronica din cadrul afectiunilor cardiace, digestive (afectiuni secundare).

Tratamentul durerii la pacientii din cadrul sanatoriului respecta ghidurile de practica clinica.

 1. EVALUAREA DURERII are drept scop elaborarea unui plan terapeutic rational si se face initial si periodic cu ajutorul “Fisei de evaluare a durerii”.

Pe baza Fisei de evaluare a durerii,  asistentul medical stabileste scorul durerii pacientului pe care il noteaza in Planul de Ingrijiri si informeaza medical curant.   Fisa de evaluare a durerii consta in obtinerea de informatii din anamneza pacientului (debutul, caracterul si simptomele asociate) si din evaluarea intensitatii durerii pe scala:
–     VAS:
o    Scala numerica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 (de la durerea obisnuita pana la durerea cea mai severa):
1.    Durere usoara – scor 1 – 3
2.    Durere moderata – scor 4 – 6
3.    Durere severa – scor 7 – 10
–    FACES Wong-Baker:
o    Scala vizuala: pe baza de emoticoane

 

Principii in evaluarea durerii:
•    pacientu ltrebuie crezut întotdeauna
•    dacă sunt mai multe dureri, fiecare durere se evaluează separat
•    trebuie încurajată discuţia despre durere,
nu întotdeauna bolnavul cu durere cronică îşi arată durerea
•    dacă pacientul nu poate discuta:
–    observaţiile aparţinătorilor
–    alte semen verbale: gemete, suspine
–    expresii faciale, posturi neobişnuite, apăsarea/masarea zonei dureroase
–    modificarea unor valori fiziologice (TA)
–    răspunsul la o doză test de analgetic

 1. TRATAMENTUL DURERII
  – Durerea poate fi controlata prin:
  a) utilizarea schemei terapeutice în trei trepte conform OMS,  în funcție de intensitatea durerii;
  – treapta I de tratament: paracetamol + antiinflamator nesteroidian + adjuvante
  – treapta II de tratament: paracetamol + antiinflamator nesteroidian + derivați de morfina (tramadol / DHC) + adjuvante
  – treapta III de tratament: paracetamol + antiinflamator nesteroidian + derivati de morfina (tramadol / DHC) + morfina + adjuvante
  b) medicamente antalgice,  cum ar fi acetaminofen (paracetamol) sau antiinflamatoare nesterioidiene,  cum ar fi aspirina, diclofenac, ketoprofen, dexketoprofen etc. ;
  c) medicatia specifica afectiunilor cardiace, digestive care au ca si manifestare clinica durerea;
  d) o dieta sănătoasa;
  e) suplimentarea dietei cu vitamina D.  Studii recente indica faptul ca o deficienta de vitamina D în dieta zilnica poate contribui la durerile cronice.  Vitamina D este vitala pentru absorbția calciului și fixarea lui în oase și îmbunătățirea forței musculare;
  f) exerciții fizice zilnice, cum ar fi plimbatul sau înotul;
  g) somnul sufficient;
  h) terapii fizicale si kinetoterapie;

Sfaturi utile pentru pacientii cu durere cronica:
– adoptati o dieta sanatoasa, echilibrata;
– incercati sa indepartati stresul din viata cotidiana, acesta intensifica si intretine durerea cronica;
– renuntati la fumat, deoarece acest obicei poate agrava durerea;
– reduceti consumul de alcool, deoarece agraveaza probleme de somn;
– practicati exercitii de respiratie profunda sau de meditatie-va ajuta sa va relaxati;
– practicat iexercitiu fizic zilnic, deoarece determina ameliorarea durerii cornice prin eliberare de endorfine;
– apelati la masaj, pentru calmarea durerii;
– nu ezitati sa apelati la psihoterapia individuala sau la cea de grup.